Shiatsu is een drukpuntmassage waarvan de wortels in Japan liggen. Letterlijk betekent shiatsu vingerdruk. Het gaat uit van het oeroude principe dat aanraking helend werkt. Het is niet voor niets dat je in een reflex naar je knie grijpt wanneer je deze pijnlijk hebt gestoten. Shiatsu heeft zich vanuit dit gegeven in een paar duizend jaar vanuit de oosterse geneeskunde ontwikkeld tot de huidige vorm van lichaamstherapie.
Bij shiatsu wordt druk gegeven op meridianen, de energiebanen die door het lichaam lopen. Door deze druk worden blokkades in de energiestroom opgeheven en de circulatie in het lichaam bevorderd, waardoor pijn vermindert en je je vitaler gaat voelen. De druk is zacht en wordt doorgaans als zeer aangenaam ervaren.
Een shiatsu-behandeling kan zorgen voor totale ontspanning en kan lichamelijke en psychische klachten verlichten, verhelpen en voorkomen. Shiatsu stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam en brengt lichaam en geest in balans.
Shiatsu is geen vervanging van de reguliere geneeskunde maar een aanvulling. Raadpleeg bij klachten altijd eerst een (huis)arts.
Als shiatsu-therapeut kijken we niet alleen naar de klacht, maar zien we de mens als geheel. Je bent zoveel meer dan alleen die pijnlijke schouder en dus onderzoeken we ook onderliggende patronen die je klacht veroorzaken. Shiatsu kan onder meer de volgende klachten verlichten, verminderen of verhelpen:
Staat jouw klacht er niet tussen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.
Shiatsu kan ondersteuning bieden bij zwanger worden, zwanger zijn en bij het herstel van de bevalling. Het heeft een gunstig effect op zwangerschapsklachten en kan daarom bijdragen aan een goede zwangerschap. Omdat de eerste 12 weken een kwetsbare fase van de zwangerschap is, geef ik in die periode alleen shiatsu in overleg.
Shiatsu is een zeer geschikte behandelmethode voor kinderen. In onze maatschappij wordt ook van kinderen vaak al (te) veel gevraagd. Shiatsu kan bij hen de rust in hoofd en lichaam terugbrengen, waardoor ze lekkerder in hun vel komen te zitten. De meeste kinderen vinden een shiatsu-behandeling fijn en blijven langere tijd rustig liggen. Het karakter en de duur van de behandeling wordt aangepast aan de leeftijd en persoonlijkheid van het kind. Baby’s en zeer jonge kinderen worden bij de vader of moeder op schoot behandeld; oudere kinderen op de futon (mat) in aanwezigheid van één van de ouders.
Het eerste consult duurt 85 minuten en bestaat uit een intakegesprek en aansluitend de eerste behandeling. Tijdens de kennismaking zal ik vragen stellen over je klachten, algehele gezondheid en leefstijl. Uiteraard zal ik je ook uitleggen wat shiatsu inhoudt en wat je kunt verwachten van de behandeling.
Een shiatsu-behandeling wordt gegeven terwijl je op de grond ligt op een speciale Japanse matras (futon). Tijdens de behandeling houd je je kleding aan. Het is aan te raden comfortabele katoenen kleding te dragen en riemen, horloges en sieraden af te doen. Eet geen zware maaltijd kort voor de behandeling. Zorg dat je na afloop even rustig aan kunt doen. Drink na de behandeling voldoende om eventuele afvalstoffen af te kunnen voeren.
Het aantal behandelingen dat nodig is en de frequentie daarvan is afhankelijk van je klachten. Op basis van de eerste behandeling geef ik je een indicatie van wat je kunt verwachten. Vervolgbehandelingen duren 40 of 70 minuten en bepalen we in overleg. Meestal zijn drie behandelingen voldoende om te beoordelen of shiatsu een positieve bijdrage levert aan jouw gezondheid. Na iedere behandeling bespreken we wat het beste vervolg is voor jou. Tijdens een consult kunnen ook leefstijladviezen en eenvoudige oefeningen worden meegegeven.